STAF Suomen Purjelaivasäätiö
STAF on Facebook

News Feed

Kanarian saarilla

Purjehdus S 1190

15-16.11. La Palma-Las Palmas

Täällä ollaan, Las Palmas. Mahtavaa menoa ja kunnon vendoja.
Matkaa tuli  307 + mailia.., Timpsukka tekee tuli äsken kuitti.
Tässä odottelemme lähtöä ”viimeiselle aterialle”.
Matka oli hieno, seura mukavaa ja päällystö osaavaa.

Viimeisen yön purjehdus uuvutti, mutta kannatti. Maisemat oli ainakin hienot, eikä käännöksissä säästelty panoraamanihailumahdollisuuksia. Las Palmasissa oli sitten  huollon aika, kamppeet pyykättiin ja kansi huuhdeltiin seuraavaa legiä varten. Päiväunet takaavat sen, että jaksaa vielä lähteä juhlimaan vimmeistä iltaa tällä porukalla. Adios ja kiitosta vain kaikille!14.11.2013

Gomera - La Palma

Noin klo 9.00 lähtö La Comeralta hyvällä tuulella. Niin hyvällä,että aamupalan jälkeen tuli useimmille taas pidempi kansipaikka ja lounas siirtyi tuonnemmaksi. Tuuli oli kuitenkin hyvä tulla purjeilla ensin kohti Teneriffan suuntaan ja sieltä yhdellä käännöllä ilman mutkia suoraan La Palman melko kauniiseen satamaan noin klo 16.30. Välillä oli suurempiakin aaltoja ja kokalle halunneet kippari ja perämies saivat kokopesun ainakin kertaalleen. Kyllä vettä riitti välillä muillekkin.

La Palma oli mukava yllätys. Idyllisiä katuja ja paljon kaikenlaista katseltavaa , unohtamatta ylhäällä kaartuvia vuorenhuippuja. Täällä voisi lomailla pidempänkin. Mutta eteenpäin on jatkettava; viimeinen ponnistus .
Toivottavasti nähdään lisää delfiineitä kotimatkan varrella. Kaikilla tuntuu olevan odotusta muutenkin viimeisen etapin suhteen, kaikille toivotan hyvää loppumatkaa ja terveisiä kotiin.13.11.2013

Kolmas purjehduspäivä alkoi vauhdikkaasti, kun Bavaria-kylkinaapurimme Norjasta halusi käynnistää purjehduspäivänsä Vahine-väen vielä nautiskellessa aamiaispöydän antimista. Onneksi olimme ehtineet pestä norjalaisveneen keulakannelle tulleet jalanjälkemme. Siitä saimme Suomi- pisteet charmikkaalta norjalaiskapteenilta.

Teneriffan Teiden jäädessä vähitellen takavasemmalle, Vahine suuntasi keulansa kohden La Gomera -saarta. Edellispäivän rivakasta tuulesta ja vauhdikkaasta purjehduksesta ei ollut jäljellä edes maininkeja.
Sinnikkäästi yritimme kuitenkin matkaa tehdä täydellä ”purjekerrastolla”.

Kapteenimme oli tänään jotenkin päättämätön, sillä kesken kevyen tuulen päivittelyämme hän määräsi koko konkkaronkan ison purjeen reivaukseen. Ja tuskin iso purje oli saatu ykkösreiviin (lähes täydellisellä virityksellä), niin eikös' kapteeni muuttanut mieltään. Ja niin (lähes täydellinen) reiviviritys purettiin, ja iso nousi taas toppiin. Minkä jälkeen paljastui, että kyse olikin reivausharjoituksesta – edellispäivänä kun se ei ollut mennyt ihan putkeen (olimmehan vielä vasta vaiheessa hiotumassa saumattomaksi gastikymmeniköksi).

Vaikka purjehduksellisesti kevyt keli ei niin paljoa haasteellisia purjehdustilanteita tarjonnutkaan, päivä anti oli muilta osin mitä mainioin. Lämpimän auringon paisteessa Vahine käännettiin jälleen piihin.
Lähes koko venekunta nautiskeli uintihetkestä lämpimässä ja kirkkaassa merivedessä. Kun viimeisetkin uimarit olivat nousseet takaisin Vahinen kannelle ja keula käännetty kohden määränpäätä, saimme kahteenkin otteeseen vilauksen delfiinipariskunnasta, joka ilmeisesti haki kansainvälistä kontaktia Pohjolan venekunnasta.

La Gomera -saaren perusfaktat opeteltiin purjehduksen aikana tietovisailun merkeissä. Tiukka taisto jouduttiin ratkaisemaan lisäkysymyksellä, jonka oikean vastauksen tiesi – kukas' muukaan kuin – veneemme päällystö.
Voittopalkinnon, Pandan lakritsipussi, he jakoivat reilusti gastien kanssa.

Loppumatka oli valitettavasti pakko matkata konevoimin. Tuuli nousi – kuten tuulikartat lupasivatkin – vasta aivan muutama maili ennen La Gomeraa. No, siinä vaiheessa valmistauduttiin jo rantautumiseen, joten koneajolla taivallettiin aina satama-altaasen asti.

Huomiseksi on luvassa runsaan 50 merimailin purjehdus La Palman saarelle.
Siellä vietetyn yön jälkeen onkin sitten aika kääntää nenä ja keula kohden lähtösatamaa. Luvassa on tämän venekunnan ainoa, mutta sitäkin odotetumpi yöpurjehdus.

Mieli on raukea mutta kirkas. Aurinko ja lämpö ovat olleet tervetulleita.
Ajatus tuskin käväisee koti-Suomessa, syksyssä ja arjen mietteissä. Niin, voisi melkein sanoa, että ”ai mikä nelostie”, nimimerkillä tuliaiset kyllä muistetaan ;-)12.11.2013
Aamiaisen jälkeen matka jatkui Puerto Ricosta (27 46,8´ N 15 42,7´ W) kohti Santa Miquelien satamaa Teneriffalla (28 01´N 16 36´ W). Päivän saldoksi saatiin 51 mpk, max 10 solmua, tuuli max 17 m/s.

Tuulen yltyessä isopurjeen reivaus edellyti perämiehen ja purjehdusoppilaan saumatonta yhteistyötä. Lounaan ajaksi vene laitetiin pii:hin. Siitä huolimatta tänään ruokittiin herkullisella aterialla myös kaloja.

Lähestyttäessä Teneriffaa osa miehistöstä sai ihailla delfiin sulavaa menoa. Näimme myös upean raakapurjelaiva Stadt Amsterdamin matkallaan Kap Verdeen.

Maittavan illallisen jälkeen purjehdusoppilaat jatkoivat saareen tutustusmista mm. läheisessä kuppilassa.

11.11.2013
Kantapää ei opettanut seiloreita: marssimme ensimmäisenä päivänä kauppaan vain huomataksemme, ettei se ollut sunnuntaisin auki. Kauppareissu siirtyi maanataiaamuun, minkä jälkeen päästiin irroittamaan köysiä ja starttaamaan Kanarainsaarten leppoisa legi. Tervetuloa purjehduksen S1190 blogiin!

Mainingit ottivat vastaan soitellen sotaan lähteneet purjehtiat. Meri vaati veronsa aamupaloista, ja vauhdit kiihtyivät ensimmäisenä päivänä jo parhaimmillaan kahteentoista solmuun. Keikutuksesta huolimatta matka taittui välillä myös tuulen katoamista ihmetellen turistien suosimaan Puerto Ricoon, jossa sisäänheittäjät sekä Frederik odottivat meitä saaliikseensa. Kanarian kulttuuria parhaimmillaan!

”Linda Linda oo Linda” tuudutti useimmat meistä Kanariansaarten unille.
Hyvää yötä koti-Suomeen ja rakkaat terveiset koirasittereille, kotiväelle ja tietenkin niille nelijalkaisille perheenjäsenille! T. Kaisu ja AnnuVACON

Turku

enriro

Vacon

Suomen Meripelastusseura ry

VEHO

Kotkan kaupunki

Site sponsored by Tietovirta and Megative | CFML by Megative | Graphichs by 2do