Wärtsilä Activ Ålandsbanken Turku FURUNO FINLAND

  • STAF Online
  • STAF on Facebook

FURUNO FINLAND

Activ

Wärtsilä

Ålandsbanken

Turku

Danfoss

Danfoss

Kotkan kaupunki

eniro

Turku

Naispurjehtijat Malta-Benalmadena

18.10.2015  Malta – Bemaldena (Malaga)
Naps naisisto: Haye, Minna, Mirja, Riikka, Anu, Taina, Kipa, Kirsi, Sirpa ja Paula perehtyvänä perämiehenä. Kipparina Matti ja perämiehenä Raija.
 
Vaihtosatama Maltan Valletassa vaihtui Gozon Mgarr in satamaan ison purjehduskilpailun takia. Valletan marinat olivat kisaveneitä täynnä. Eipä tuo haitannut uutta Napsin naisistoa, joka tulla rymisteli intopinkeenä takseilla ja lautalla jo eilisiltana sovitusti Vahinen suojiin. Eka haaste koettiin jo langongilla. Miten saada laukut ja nyssäkät veneeseen? Ruokavastaavat seikkailivat  Lidliin varustaen kaapit ja kaikki kätköt laadukkailla raaka-aineilla ja herkuilla.  Vahtiryhmät jaettu, säätiedot otettu ja reittisuunnitema tehty. Seikkailumme voi alkaa. Legi oli aikomus aloittaa Cominon Blue Lagoonissa uimatauolla. Ei onnistunut, lahden olivat valloittaneet erilaiset charter- ja bileveneet, joten kaikki purjeet ulos ja suunnaksi 330 astetta. Riemun kiljahdukset kuuluivat varmaan pääsaarelle saakka, kun uljas aluksemme lähti liukuun kevyessä kaakkoistuulessa. Suunta kohti Sisilian luoteisnurkkaa, maileja tulossa n. 160, joka taittuu 30 tunnissa 5,5 solmun keskinopeudella. Tämän naisiston, joka koostuu kokeneista naispurjehtijoista, ensimmäinen yönylipurjehdus tällä merellä on alkamassa.
Hämärän jo hiipiessä tuuli moinaa ja kone on otettava käyttöön. Iso jätetään kuitenkin 1.reiviin tuulta pyydystämään. Ohitamme pieniä tyrox-lauttoja, joissa näyttäisi olevan joku tötterö päällä. Antenni? Ohitamme myös joitain troolikalastusveneitä. Liittyvätkö nuo styroxlautat kalastukseen?Tähystäjät tarkkoina.- perämies Raija
 
Ikuinen tähtitaivas, orion matkallaan, kasvava kuu, linnunrata säihkyvänä mattona yli taivaan. Kaunista. Porukassa joku muistaa aina jonkin tähden, kuvion ja tähtinavigoinnin lainalaisuuden, mutta voi jukra että olisi kunnon tähtikartta ja opus tullut mukaan. Huikeaa ajatella, miten kaikki merikansat tällä merellä ovat samojen tähtien mukaan seilanneet. Tuotakin matalalla roikkuvaa tähteä kohti purjehtineet. - Sirpa
 
19.10.2015 Purjeet saadaan vetämään taas aamun valjetessa ja Marsalan marinassa olemme tiukasti kiinni iltapäivällä  klo 14 haasteellisen rantautumisen jälkeen. -perämies Raija
 
20.10.2015
Olimme lähteneet puolen päivän aikaan purjehtimaan aurinkoisessa säässä Sisilian Marsalasta kohti Sardinian eteläkärjen Gagliaria, jonne oli 180 merimailia. Yöllä sää kuitenkin muuttui tuuliseksi n.10m/s. Oli pimeä, tuulinen ja sateisen synkkä yö.Kolmentunnin vahtivuorossa vaihdoimme ruoriavuoroa tunnin välein.
 
21.10.2015 Vahinella
HEITETÄÄNKÖ KUOLLEET YLI LAIDAN?
Minna puristi peittoaan kostean lämpimässä peräkajuutan punkassaan ja havahtui kannelta kuuluvaan huutoon: heitetäänkö kuolleet yli laidan??!! Ensikertaa tämän porukan kanssa purjehtimassa ollut Minna pelästyi ja mietti oliko hän kuullut oikein. Mitä kannella oikein tapahtuu?
Ja kyllä, totta se oli kannella lepäsi kuolleita  - lintuja.
Hetkeä aikaisemmin olimme yövahdissa huomanneet  lintuparven seuraavan Vahinen perävalon kajossa ja mastovalon ympärillä. Täysin pimeässä ja sateisessa yössä yhtäkkiä kuulimme vaimeita tömähdyksiä. Otsalampuilla näimme useita kuolleita lintuja kannella. Välimeri on julma pienille muuttolinnulle, jotka olivat väsyneet lentämään tuulisessa Välimeren yössä. Osa linnuista lepäsi ja keräsi voimia puomilla, mutta kaikkia emme pystyneet pelastamaan! Heitimme kuolleet yli laidan ja  jatkoimme purjehdusta.
Yövahtivuoroterveisin, Kirsi,  Anu ja Riikka
 
 
 
Gagliarin Marina di Sant Elmo otti meidät vastaan longside-paikalle sardinialaisella lämmöllä. Hymyjä riitti, kun selvisi, että aluksellamme on 11 naista ja yksi mies. Perämiehen iltapäivä kului pyykätessä marinan laundryssä, kun palvelevaa pesulaa ei siihen hätiin löytynyt.
Ilta kruunattiin kuitenkin vanhan kaupungin kujilta. Illallispaikka löytyi 1938 perustetusta  Zin Lilliccu  Trattoriasta, jossa tarjolla oli hyvän ruuan lisäksi  vanhan isännän kitaran kanssa esittämiä italiaislaulelmia naisistomme innoittamana. Tunnelma tiivistyi trattorian asiakkaiden yhteiseen ilonpitoon. - Raija
 
22-23.10.2015 Iloinen koiravuoro
 
Herääminen kolmen kansivuoroon on aina yhtä karu. Syvästä unesta täyteen touhuun pimeälle kannelle, menoon mihin milloinkin. Nyt oltiin vielä alkureissussa ja innokkuus pinnassa. Kuppi kahvia pentteristä ja tilannetta tutkimaan.
Tuulta on mukavasti takavasemmalta, mutta vanha maininki kiikuttaa reilusti ja jostain sivupilvestä heittää vettä, joten Vahinen punamustat niskassa lämmittävät sieluakin.
Tuuli nousee tasaisesti, joten päätetään pitää purjeet: fokka, reivattu iso ja mesaani. Toiveemme toteutuu, tuuli pysyy niin tasaisena, että hiulihei, nostamme iloisesti nopeutta aina aallonharjalla. Pyöritämme vuorollamme ruoria ja tuijotamme nopeusmittaria. Ei haittaa, että vettä vihmoo tasaisesti tuulen mukana ja lippa vinoon. Ennätykseksi sillä vuorolla jää 11,4, joka tietysti koiravuoroa ilahdutti, mutta ihan voi seuraavan vuoron ilmeistä päätellä, että meren kyntämistä mielellään nukkujan kannalta voisi tehdä tasaisemmissakin olosuhteissa.
Mirja ja Sirpa
 
 
Ensimmäiset isot, tunnuksetta liikkuvat alukset öisellä merellä tulivat vastaan lievää kummastusta herättävinä möhköinä.  Sardinian Sanomista sitten valkeni, että kyseessä on suuri Naton sotaharjoitus, joka sitten antoi oman lisämausteensa koko sen seudun purjehdukseen.
 
Muskelia on merialueella esittelyssä marraskuun puoliväliin asti 5000 sotilaan 50 laivan ja sukellusveneen, taivasta viiruttavien hävittäjien ja helikoptereiden muodossa. Yhtään periskooppia ei sentään mistään putkahdellut pintaan, mutta kyllä 4 isoa sotalaivaa samalla aukeamalla tuntui lievästi ylenpalttiselta. -Sirpa
 
24.10.2015 Olipahan päivä.
Klo 2.00 Liivit päälle ja kannelle lei kaulassa. Keula ui aaltoja ylös ja alas. Vene keikkuu, tähtitaivas kattona. Kuun puolikas valaisee pimeätä merta. Isopurje 1.reivissä, mesaani ja fokka kaverina.. Matkaa lähimmälle mantereelle n. 100 mailia. Vauhti vaihtelee 5 solmusta 9 solmuun. Samat tähdet sama kuu kuin kotonakin. Hieman eri asemissa. Vahtiryhmä nautiskelee aaltojen kuohuista ja menosta.
Istun naviskassa. Tutka pyörii, muita veneitä ei näy. Tuijotan plotteria, kirjaan koordinaatteja. Ajatukset lentävät kotimaisemiin, rakkaisiin läheisiin, jotka siellä juhlivat hengessä mukana. Pieni ihminen isolla, pimeällä merellä. "Tänään en voi luokse tulla, yöhön synkkään tieni käy " ja niin edelleen. Voisin yhtä hyvin hyräillä "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa ja lentää siivin valkein niinkuin joutsen".  Ristiriitaisin tuntein painun pehkuihin klo 5. Ikävä kotiin. Tunne olevani kuitenkin etuoikeutettu. Viisi viikkoa purjehdusta Split-Malta-Malaga. Sellainen kerran elämässä juttu minulle.
 
Klo 8.00 aamiainen vuoteeseen, no ei se onnistu. Vene rullaa mainingeissa. Kannelle on päästävä. Naisisto on päättänyt tehdä päivästäni ikimuistoisen ja siinä he onnistuvat hyvin. Vaikkakin tuota vapautusta en ihan ota lahjana, sehän on lahja, että saan tehdä näitä juttuja. Naurua, laulua ja  kauniita sanoja sekä terveisiä omilta rakkailta välittyy Paulan sanoissa.  Tuulta sopivasti, pilvetön taivas, aurinkoa ja lämpöä sekä nauravia naisseilorikavereita vene pullollaan. Päivä on melkein täydellinen, omat rakkaat vain puuttuvat. Ei ollenkaan huono tapa viettää synttäreitä. - perämies Raija
 
25.10.2015
 
Aamun valjetessa soitinryhmämme aloittaa viritykset. Kitara, jonka Mema viritti edellisellä legilla, rytmimunat ja muovirummutus säestää tuttuja lauluja. Kaksi yötä takana. Vielä yksi ja ollaan Ibitzan bileiden keskellä. Koko päivä nautitaan upeasta tuulesta. Yöksi tuuli moinaa ja joudumme lähestymään Ibitzaa konevoimalla.
 
26.10.2015
 
Pimeä maanantai aamu vesisateessa kolmen vrk purjehduksen päätteeksi ennen Ibizaa oli hiemanliian lähellä Suomen säitä. Klo 10.30 kiinni Ibitzan Botafochin Marinassa. Ja se suihku kolmen vuorokauden merellä olon jälkeen oli päivän parhaita hetkiä.
Sinistä ja valkoista. Nyt taivaalla on poutapilviä ja illempana ukkosen tummentamia pilviä  - tosin vettä ei enää satanut. Bileet jäi, aika hiljainen oli tämä kylä tähän aikaan vuodesta. -Mirja ja Raija
 
27.10.2015
Suunta kohti Cartagenaa. Ensin kuitenkin uintikeikalle Espalmadorion lahdelle. Kymmeniä poijuja odotti veneilijöitä nauttimaan turkoosista lahdukasta. Meitä oli nyt vain kolme venettä. Vahinekin nappasi sujuvasti poijuun kiinni. Sopiva kiinnitys uima- ja lounastauolle. 
 
Valkoinen hiekkaranta houkutteli uintiretkeen veneeltä. Vedessä oli muutamia meduusoja ja menomatkalla yksi poltti vähän ranteeseen. Rannalla oli ihana lämmin hiekka. Vain kapealla kaistaleella rantaa oli sallittua olla. Köysiaidan takana alkoi luonnonsuojelualue. Kävelin rantaviivaa pitkin kohti etelämpämpänä olevaa matalaa lahtea. Ajattelin, että siinä olisi lämpimämpää vettä, mutta sekin oli virkistävän viileää. Uin kuitenkin takaisin veneelle siitä suunnasta – vaikka matka oli pidempi sivutuuli tuntui helpommalta suunnalta. Vähän ennen venettä reiteeni osui meduusa oikein kunnolla. Reiteen tuli kolmelonkeroisen meduusan kuva. Onneksi alukselta löytyi ensiaputaitoa, polttojälki huuhdeltiin etikalla ja paraneminen alkoi heti. Kuumottava jälki jalassa säilyy kuitenkin pitkään muistona kauniista kirkasvetisestä lahdesta ja hienosta uimaretkestä. Lounas maistui taivaalliselta aurinkoisella kannella. - Riikka
Matka jatkui purjeilla hyvässä tuulessa ja auringonpaisteessa kohti Espanjan mannerta delfiinien uidessa kilpaa kanssamme ueista kertoja. Samaan suuntaan oli tällä kertaa matkalla myös muita purjeveneitä. Yön pimeydessä kohtasimme pitkin rannikkoa ajavia suuria risteilyaluksia. Aamupäivällä tuuli tyyntyi ja jatkoimme matkantekoa koneella.
 
28.10.2015
Cartagenan satama ei vaikuttanut kovinkaan houkuttelevalta, mutta lähdimme kaupungille illalliselle. Vanha kaupunki oli iloinen yllätys! Kauniita vanhoja taloja vierivieressä, upeat kävalykadut oli laatoitettu erivärisillä kiiltävillä kivillä. Katujen ihailun jälkeen löysimme ravintolan, johon mahduimme kaikki yhteiseen pöytään. Nautimme herkullisen illallisen, johon kuului paikallisia merenherkkuja, paellaa ja friteerattuja munakoisoja. Kipparin pihvi oli valtava ja todella hyvin valmistettu. -Riikka
 
29.10.2015 Kaupunkia olisi ollut kiva ihailla pidempäänkin, mutta matka jatkui heti aamusta. Pidimme virkistävän uimatauon lähes pläkässä kelissä lyhyen ajomatkan jälkeen. Tällä kertaa meduusat eivät häirinneet uintinautintoamme. Matka jatkui koneella ja saimme ihailla valaita veneen läheisyydessä. Kolme mustaa evää lähdestyi venettä paaran perän puolelta. Ne kääntyivät kuitenkin pian pois. Kauempana näkyi vielä pitkään vedenpinnassa leikkiviä valaita. -Riikka
 
Viimeinen yönylipurjehdus oli alkamassa. Reitti ajettiin osittain  purjehtien ja osittain koneella. Rannikon valot ja loistot näkyivät hyvin. Muutama AISiton kalastusaluskin ohitti meidät. Kuu mollotti taivaalla luoden aavemaista valoansa merelle. -Raija
 
30-10-2015 Iltapäivällä saavuimme idylliseen pieneen satamaan Almunecarin läheisyyteen, Marina del Esteen.
(Maininnan arvoista...rantautuminen sujui kuin tanssi). Ja tanssihan meiltä sujuu :)
Rantautumismanöövereiden ja drinksujen jälkeen keinuimme bikinit niskassa lähellä sijaitsevalle beachille. Vaikka vesi oli yli 20 astetta oli aurinko kuumentanut ihomme niin, että vesi tuntui mellkein kylmältä. Lämpötilaeroshokista huolimatta kiljuimme riemusta ja innokkaana aloitimme vesijumpan. Uinnin jälkeen nautimme suuresti reissumme ensimmäisestä "vapaasta" iltapäivästä maissa ja juhlistimme sitä rantabaarin palmujen alla sangriaa ja mojitoa juoden.
 
Illalla porukka jakaantui ruokailutoiveiden mukaan. Kaikki kuitenkin ehtivät nauttia palasen Almunecarin kulttuuria. Ilta päättyi yhteisen yömyssyn ääressä idyllisen sataman kupeessa. - Minna
 
31.10.2015
Startti tasan kello 8. Pilvetön taivas ja sileä meri. Hieman maatuulta. Ison toisiks ylimmän latan kanssa ongelmia. Sitä hoidellessa tuuli tyyntyy kokonaan, mutta maininki jää. Koko naisisto nauttii kannella viimeisistä hetkistä suunnitellen uusia retkiä ja hetkiä maalla ja merellä. Koneajo kohti viimeistä satamaa alkaa. Matkaa Bemaldenaan on 40M. Kotiasiat jo palaa pikkuhiljaa mieleen. Tänään kuitenkin vielä yhteinen  illanvietto veneessä. Onko tämä nyt tässä? Tällä naisistolla takana yli 1000 mailia. Näillä eväillä lennetään läpi tuulien ja tuiskujen kohti uusia  seikkailuja.
- perämies Raija
 
 
 © STAF Suomen Purjelaivasäätiö | Site Engine By Megative Tmi