FURUNO FINLAND Activ Wärtsilä Ålandsbanken Turku

  • STAF Online
  • STAF on Facebook

FURUNO FINLAND

Ålandsbanken

Wärtsilä

Activ

Turku

Danfoss

Turku

eniro

Kotkan kaupunki

Danfoss

Malaga-Gibraltar-Kanarian saaret (St.Cruz)

8.11.2014 S1246 kiittää ja kuittaa

Kapteeni Benan määräyksestä herätys oli tavallisesta poiketen kello seitsemän. Hellalla odotti kattilallinen kaurapuuroa kuten joka toinen aamu aiemminkin. Univaje ei tänäkään yönä lyhentynyt, koska paikallinen baari veti puolet legin porukasta tanssimaan latinorytmien tahdissa, pelaamaan biljardia ja juomaan 5 euron mojitoja. Nousu- ja laskuvedet olivat asettaneet haasteita liikkumisessa maihin ja takaisin veneeseen, mutta koko miehistö oli mukana enemmän tai vähemmän voimissaan, kun köydet irroitettiin puoli kymmenen aikoihin.
Pohjoiskoillinen tuuli alkoi puhaltaa 14-15 m/s, kun pääsimme etäämmäksi Gran Canarialta. Makoilu kannella sai riittää, kun kaikki purjeet nostettiin, ja kukaan kannella ei säilynyt merivesikastelulta. Vauhti nousi yli 10 solmuun ja purjehtijoiden naamalle palasi leveä hymy.
Santa Cruzin sijaan suunta otettiin San Migueliin. 50 merimailin matka taittui kuudessa tunnissa. Allekirjoittanut ehti ottaa matkan aikana kolmet power napit, syödä erinomaista kalakeittoa ja seisoa köyden jatkeena, kun Merituuli ohjasi rauhallisella ja varmalla otteella purjeiden nostot ja laskut. Saapuminen satamaan oli haasteellista kovan tuulen vuoksi, mutta Helena pääsi arvokkaasti laituriin Benan käsissä ja San Miguelin satamatyöntekijöiden innokkaan saattueen avustuksella. Helena on tiettävästi pisin satamassa koskaan vieraillut purjevene.
Nyt odotellaan mitä meksikolaisia herkkuja saamme legin päätösillalliseksi. Ykköset ovat erityisen ylpeitä, koska Herra Fantastinen on valittu päätösillallisen mater chefiksi! Huhujen mukaan illallisella on luvassa fajitaseja ja guacamolea. Kahdessa viikossa ryhmähenki on kasvanut ja iltajuhlan tunnelma on taattu - tänä iltana ei ole naapureitakaan, jotka häiriintyisivät musiikistä myöhään yöllä.
Legi 1246 on sisältänyt mahtavia purjehduskelejä, aurinkoa, hyvää ruokaa, uusia tuttavuuksia, ja paljon naurua, tanssia ja turisteilua. Kiitos stafin väelle onnistuneesta legistä jälleen kerran!

Ykkösten Eevi


7.11.2014

Toinen päivä Moganissa. Hektisen yön( salsaparty, kuutamouinti,jotkut jaksoivat lähteä vielä paikalliseen riemuriiheen pelaamaan pöytäjalkapalloo), aamu valkeni aurinkoisena ja ihanan lämpimänä.
 Meikäläinen lähti aamu-uinnille ja siitä se lähti päivä käyntiin.
Moganissa oli markkinat ja kylään alkoi saapua autolastittain turisteja, joten jokainen kahvilan tuoli oli puolilta päivin varattu joten oli ihanaa kun saattoi paeta ”kotiin Hellulle”. Tosin turisteja käveli Hellun ohi ja kysely alkoi, ” koska lähditte Suomesta? Kauanko kesti? Mihin menossa?
Paljonkos teit on? ” Etceteraa.. innokkaita PR- opiskelijoita löytyi kertomaan heille, mitä he halusivat tietää. Ehkä muutama uteliaista tulee ensi vuonna seikkailupurjehdukselle!
     Ihanaa oli vaan maata ” meisselin”( = Mainstaysail)  päällä ja lukee dekkarii, eli täydellinen vapaapäivä , (no vähän siivousta tosin stand ”up” vuorossa ).  Päällystö oli tiedusteluretkellä lähellä pääkaupunkia, tarkoituksena saada rikki mennyt liesi kuntoon. Espanjassa kun ollaan, niin edistysaskeleita tehtiin, ”ehkä, Ikeasta Teneriffalta, tai Joku lähettää Norjasta uuden Santa Cruziin, eli mahiksia on”. Kaikki järjestyy, aikanaan!
Muutama vuokrasi polkupyörän ja kapusi vuorelle ja lasketteli alas, joku kävi tutustumassa viereiseen kalastajakylään, joten kyllä täältä tekemistä löytyy, jos vaan haluaa.Illalliseksi saimme paikallista pizzaa, mikä upposi nälkäisiin suihin alta aika yksikön sangrian saattamana.
Täysikuu nousee taas kohta tuolta vuoren takaa, kuten eilenkin ja ehkä salsan jatkokurssi alkaa, tai sitten ei.  Eli kaikki hyvin, II-vahdin Irma rakkaat terveiset ihanille tyttärilleni ja lapsenlapsille, abulta
  PS. Tekstin on tarkastanut ja hyväksynyt päivystävä herrasmies
(dosentti) !
       


6.11

Matka Madeiralta Gran Kanarialle oli loppusuoralla ja turun merenkulkuopiskelijoiden erittäin näyttävän ruorinäytteen avulla saavuimme niinkin ajoissa, että perämiehelle jäi pari tuntia aikaa kalastamiseen, vaikka ei onnistunut ainuttakaan kalaa narraamaan. Kaijaan päästyämme alkoi koko koko laivan siivous sekä kokkaus matkakeittiössä, jossa merenkuluopiskelijat sekä yksi muu viettivät 3 tuntia kokkaamassa ehdottomasti koko reissun parasta ruokaa. Erityismaininnan saivat valkosipulipatongit isolla V:llä. Päivä vietettiin rannalla makoillessa ja aurinkoa palvoen. Merenkulkuopiskelijat tulivat tismalleen ajoissa 8 tunnin vahtiin, eivätkä 10min myöhässä niinkuin kaikkien muiden kellot ehdottivat. Kaikki muut lähtivät syömään paikalliseen kalaravintolaan helenaa vastapäätä ja ovat tasaisin tunnein huudelleet merenkulkuopiskelijoille kuinka ihanaa siellä on.
Merenkulkuopiskelijat kuittaa, vahti jatkuu...
Over and out.
P.S. All Ships All Ships All Ships, joukkohali.
5.11.

Puolipilvistä 24 astetta. Tuuli suunnasta 120 astetta 10 m/s ja nopeutta 8 solmua. Eilen matka Madeiralta alkoi melko vauhdikkaasti ja illan edetessä laivan keinunta saattoi aiheuttaa tuntemuksia vatsanpohjalle. Isopurjeen nosto puolen yön aikaan tasoitti menoa jonkin verran. Yö oli kylmä ja pilvinen, vettä satoi muutama pisara. Aamuyöstä tähystettiin tutkaan ilmestynyttä pistettä, joka oli aluksi jotain ja lopulta ei mitään. Tänään päivä on sujunut tavanomaisen seesteisissä tunnelmissa. Poikkeuksellista tosin on se että vielä klo 14.30 mennessä mikään ei ole hajonnut..
Eityismaininnan ansaitsee lounaan fetasalaatti ja sämpylät.
Ivalolaisilta terveisiä että kaikki on hyvin. Samoin kuin muillakin.
IV Vahti4.11.

Ykkösten Herra Fantastinen (Mr. Fantastic) oli järjestänyt viimeisenä Madeira-iltana salsa-kurssin, joka päättyi rommin maisteluun myöhään aamuyöllä. Kahden aikaan yöllä kaikki jännittivät tulevatko merikoulupojat takaisin veneelle ja vähällä olikin ettei tankotanssitytöt lumonneet poikien tajuntaa kokonaan vaan pojat saapuivat viimeisellä dingi-kyydillä viihdyttämään muita yksityiskohdilla yöllisestä seikkailustaan. Väsymys otti viimein vallan myös Herra Fantastisesta eikä aamu-kuudeksi suunniteltu kauppahallivierailu toteunutkaan, joten Helenalla ei tulla näkemään tällä legillä ostereita.
La aventura de la mañana continuo para unos nadando, saltando al mar y disfrutando de las deliciosas vistas de la costa de la ciudad vieja de Funchal.  Mientras tanto, Eevi, que se ha convertido en piloto de dingi profesional, Kirsi y Kimmo partieron para investigar la situacion del
muelle, llenar los tanques para finalmente partir.   Tomamos aprox. 2000
litros de agua y nos encaminamos al oeste unas cuantas millas para admirar el acantilado de Camara de Lobos con 583 metrosde altura.
Enchantment invaded us with that magnificent view and it was time to head south.  Deckhand trainee Merituuli got to know that her task was to lead hoisting the sails without the help of Bena, Henrik, Jarkko and Kirsi.
Wind was so strong that the big sail was not raised at all. While Ykköset!
were cleaning and sleeping power naps we have come 60 nautica mails to south with 8-10 knots speed. If the speed stays the same, we'll arrive to Cran Canaria tomorrow evening.
På väg till Gracanaria.  Alla glada och nöjda efter 2 fina dagar på Madeira.
Kaptenen har låvat en  kaiplats   och det är jätte fint så alla kommer i
land med torra fötter. Vädret är varmt med passliga vindar, farten är 8 knop och just nu äter vi Paella.
Kakkosvahdin työtä keittiössä vaikeutti keraamilieden toimimattomuus, joten päivällinen myöhästyi mutta paella oli sitäkin herkullisempaa. Ennen Gran Canariaa ruokalistamuokattin sisältämään vain kylmäruokia.
Ykköset!
P.S. Mervi OHOJ sinua kaivataan....Los exellentes on muuttunut les Miserablesiin ,tanssi sujui mutta laulu huonommin.
Terveisiä Pupilta P@P ja kaikille muille tutuille.  Un iso hiustelu para kultita y bebitolindin  de kultitolin.


 
3.11.2014 Maanantai Madeira

Tänään on ollut toinen vapaapäivä Madeiralla. Stand-by vahti pyörii koko ajan 2-4h vuoroissa ja kuljettaa porukkaa dingillä kahden tunnin välein sataman ja veneen väliä. Satamassa on suihkut ja vessat meidän käytettävissä. Siellä voi myös pesettää pyykit. Satama on ihan Funchalin keskustassa Sää on ollut aurinkoinen ja lämmin. Alhaalla on lämpimämpää
(shortsikelit) ja ylhäällä vuoristossa kylmempää (pitkähihainen lisättävä). Porukka on käynyt kiertoajeluilla, pyöräilemässä, patikoimassa, kauppahallissa, syömässä ja kahviloissa. Patikointi ja pyöräily on todella vaativaa suurten korkeuserojen vuoksi. Saaren länsiosan kiertoajelulla näki kalastajakylän, muita kyliä, paljon kirkkoja, merivesiuimalan, vuoria, lehmiä, koiria, vesiputouksia, tunneleita ja samat turistit joka pysäkillä koska minibussit ajoivat jonossa joka paikkaan. Joka paikassa oli myytävänä samoja isoja villasukkia, pipoja, villapuseroita, keramiikkaa ja viinejä.
Merivesiuimalassa veden lämpötila oli +19C. Veneen huoltotoimia on suoritettu. Jarkko korjasi keskivessan pumpun ja Kirsi osti monta kassillista ruokaa.
II-vahdin puolesta IV-vahti2.11

Ankkurissa Madeiralla
Eilisen meksikolaisen illallisen ja tämänpäiväisen meksikolaisen aamiaisen jälkeen kaikki lähtivät tyytyväisinä maihin. Nyt odotamme josko kukaan palaa. Kello 19:30 ensimmäinen dingikierros tuli, jengi läpimärkänä mutta hilpeinä mukavan päivän jälkeen. Madeiraa on koettu monella tavalla. Kaapelihissillä pääsi Monten kukkulalle noin 500 metriin, ja sieltä kävellen levadaa alas. Tämä levada ei ollut aivan klassinen kivetty ja siisti kaupunkilevada, vaan melkoinen luontopolku kaatuneine puineen ja mutaisine askelmineen. Jotkut harjoittivat myös madeiralaista persmäkeä levadan varrella. Reissuun meni useampi tunti, joten päädyimme tankkaukseen rannassa ja odottelemaan dingikyytiä muutaman muun kanssa. Odottavan aika ei taatusti käy pitkäksi madeiralaisessa rantaravintolassa. Kipparin kyyti takaisin ankkurissa olevalle alukselle oli melkoinen huvimatka, kun merimieslaulut raikuivat ja merivesipärskeet virkistivät matkustajat. Kyllä maaelämä on hauskaa muutaman meripäivän jälkeen!
Yköset ottivat rannasta vauhtia ja lähtivät autolla kohti korkeuksia ja pilvien sisällä kylpevää hyistä Arieiro vuoren huippua (1810 m) jossa 7 asteen lämpötila 0 näkyvyys aiheutti t-paidoissa ja shortseissa olleille matkaajille pieniä vilunväristyksiä. No äkkiä pakollinen i was here kuva korkeuskyltin luona ja kiireen vilkkaa alas lämpimille korkeuksille. Kiitos Ollille ja Irmalle kyydistä :) Samu lähettää rakkaita terveisiä Irenelle tänään vietettävän vuosipäivän johdosta. 1460 takana ja paljon edessä.......
III Vahti1.11.
Puolipilvistä, 27 astetta lämmintä. Tuuli itäkaakosta 12 m/s, nopeus 10 solmua ja kilpauilu keittiön herruudesta kovenee. Illalla horisontin tummuus aiheutti sen että miehistö alkoi odottaa nousevaa myrskyä, mutta kyseinen tummuus johtuikin lähenevästä yöstä eikä myrskystä. Tuulen vaihtelu tuotti kuitenkin jälleen yöllistä purjejumppaa. Päivän mittaan aallokko suureni ja matkantekoon tuli uutta vauhdintuntua. Delfiinit ovat seurailleet matkamme etenemistä herkeämättä ja uutena bongauksena kilpikonna. Eilistä Halloweeniä vietettiin kynttilän valossa ja ilmeisesti kapteenilla ei ollut karkkeja riittävästi, koska hänen rusketuksen korjailunsa päättyi kansikylpyyn.
IV Vahti


 
31.10.2014 Puolivälin ylitys ja auringossa paistattelua / A la mitad del viaje y disfrutando del sol / Halvvägs översägling i solsken och vackert väder / Crossing the midway and sailing in the sunshine Hej allesammans, Ykköset! ehti nukkua sikeät kahdeksan tunnin unet ja nousi neljältä pirteänä merivahtiin. Yöllinen tuulenvire oli hävinnyt ja vahti alkoi purjeiden laskostamisella, joten seuraavat neljä tuntia ihmeneloset (kiitos kansimies Kirsille uudesta lempinimestä) istui ruorin takana vieri vieressä moottorin ääntä kuunnellen ja maailmaa parantaen. Kello 6.30-6.45 ylitettiin Gibraltar-Madeira välin puolimatka ja sen kunniaksi haettiin esiin puolivälikumit (ykkösten! yövahtivuoroille varaamat viinikumikarkit ;)).
 
Fue algo fenomenal, como salido de una pelicua de ficcion en donde la embarcacion se va por si sola a lo largo del vasto oceano que divide los mundos.  Navegabamos a la luz de la s estrellas, siguiendo el fimamento que concientemente nos llebava poco a poco a nuestro destino mas alla del horizonte. Nuestro equipo Pupi, Eevi, Samu y Carlos disfrutabamos del paisaje, de las grandes olas y del amanecer que nos aparecia en la distancia detras de nosotros, como siendo inspirado por nuestra ruta.
 
Efter en morgon ute mellan 4-8 fick sjövakterna en bra frukost, sedan fick var och en göra vad den ville till lunchen som bestod idag av en jätte god grönsaks soppa, efterrätt äppelpaj, och gitarr musik spelad av vår läkare Kimmo. Idag har vi haft det lyxigt SALT vatten dusch i vårt lilla duschrum!
 
After the breakfast, the third day's domino tournament started among Samu, Carlos and Eevi. Tournament's statistics revealed some patterns: everyone won three times in a row and the Mexican was more clever (cheated) as always ;) Before lunch time, wind started to blow from north-west and the sails were raised. We are now sailing to the exact direction of Madeira
(250 degrees) in a sunny weather with a good 10-knots-speed.
 
Iltaa kohden mentäessä jännitys tiivistyy: moneltako aurinko laskee tänä iltana? Kahtena aiempana iltana aurinko on hävinnyt horisonttiin klo 18:32 ja 18:47 Espanjan aikaa. Kapteeni Benan ja perämies Henrikin avustuksella olemme yrittäneet opiskella pallotrigonometriaa (sfärisktrigonometri), mutta tarkka aikaennuste on vielä ratkaisematta.
 
Ykköset! (Pupi, Samu,Carlos ja Eevi)
 
P.S. Kiitos, tack, gracias, toda raba,thank you to our great staf crew!
P.P.S. Erikoisterveiset puuttuville ykkösille! Merville, Viljamille ja Mikolle


30.10.2014

Somewhere off the Moroccan coast heading for Madeira Day 2 out at the open sea. We were greated this morning with a beautiful red sunrise. Later in the morning we also spotted a whale. Our experienced deckhand immediately pointed out that it was a ”silliwhale”. We were makin some good speed in the morning, approx. 8-9kts, but later in the afternoon the wind started to loose power although people did not complain since they were all working on their tan. We even had to introduce the deck shower to cool ourselves down. We also had some dolphins over for a short visit before they continued on their path to Atlantis. At around 16 LT we were thinking of taking down the sails and go for a swim before we continued with motor but father Neptune decided otherwise and gave us some fair winds for a little while longer. Eventually however we had to take down the sails if we still wanted to reach madeira during this week so we are now power-driven and waiting for a better seabreeze that we can use.
We are thinking of making another ”sacrifice” to please the gods but none has been made yet...
II Watchkeepers over and out.

P.S.
Greetings from Samu to my beautiful wife Irene. Also greetings from Pupi to Päivi and Pertsa and to all my friends.
 


29.10.2014 Gibraltarista kohti Madeiraa

Vihdoinkin alkaa todellinen purjehdus kohti Madeiraa. Seuraavat päivät vietetään vahtivuorosysteemiä pyörittäen ja iloisesti purjehtien.
Merivahti hoitaa merenkulun, stand by-vahti ruuanlaiton, siivouksen ja muun tarvittavan toiminnan, ja vapaavahti lepää. Ruokaa on raahattu kaupasta kassi- ja taksikaupalla ja laiva on lastattu, joten seuraavat neljä päivää pärjäämme merellä. Erinäisten syiden takia lähtömme myöhästyi
83 minuutilla ja 23,3 sekunnilla. Purjeet nostettiin miehistön lihasvoimia käyttäen. Pienimuotoinen puuskutus kävi nostaessa, se saattoi johtua edellisen illan hurmion aiheuttamasta jälkimainingista. Uudet oppilaat alkavat tutustua purjehduksen saloihin ja ihanaan merimiesslangiin, ja parin viikon päästä alukselta kuoriutuu parkkiintuneita merikarhuja.
Tuulta on tällä hetkellä 12 m/s koillisesta ja lämpötila jossain 23 asteen tienoilla. Purjeet vetävät hyvin, aurinko paistaa ja kaikki paitsi purjehdus on turhaa!

III Vahti a.k.a. SpideriVahti


28.10.2014 Gibraltarin Espanjan puoleinen satama

Uudet oppilaat tulivat Helenalle 26.10. Benalmedanan satamaan. Sää oli lämmin ja aurinkoinen. Osa vanhoista oppilaista jatkoivat tällä legillä. Uuden perämoottorin hankinta oli yllättävän vaikeaa satamakaupungissa. Osa pyykkäsi ahkerasti satamassa. Joku ei kerennyt tälle legille ollenkaan. Ensimmäinen yö nukuttiin satamassa ja sääsket löysivät lappilaisen. Olo oli aamulla kotoisa, otsa pateilla sääskenpistoista. Yötä vasten 27.10. lähdettiin liikkeelle tyynessä säässä moottorivoimin. Ensimmäinen yövahti jumppasi ja purjeetkin saatiin ylös tuulen voimistuessa.

Puolipilvisen aamun valjetetessa rantauduimme Gibraltarille. The rock oli kunnioitusta herättävä.
Näimme sen päivän kuluessa eri suunnista. Levant-tuulen aiheuttama merisavu oli monelle uusi ilmiö. Ahnaiden apinalaumojen tarkkaillessa miehistö lähti etsimään pyykkitupaa. Lähtö eteenpäin on 29.10. aamupalan jälkeen.

IV Vahti© STAF Suomen Purjelaivasäätiö | Site Engine By Megative Tmi