Wärtsilä Ålandsbanken FURUNO FINLAND Activ Turku

  • STAF Online
  • STAF on Facebook

Activ

FURUNO FINLAND

Turku

Ålandsbanken

Wärtsilä

Danfoss

Turku

Danfoss

eniro

Kotkan kaupunki

KUUNARI HELENA 2012 PERUSKORJAUS

KUUNARI HELENAN UUDELLEEN SYNTYMINEN

Vuosien 2007-2010 aikan kävi ilmi että Helena on peruskorjauksen tarpeessa. Säätiön hallitus käynnisti selvitystyön jonka tavoitteena oli peruskorjauksen toteutus mahdollisimman pian. Selvitys työn aikana kävi ilmi että aluksen kunto on siinä määrin huono että korjauksen budjetti tulee ylittämään 1 000 000 euroa, jopa ihan selvästi.
 
Samaan aikaan selvitystyötä tehdessä Suomi syöksyi lamaan muun Euroopan tavalla. Näin olimme enemmän tai vähemmän samassa tilanteessa kuin 1990-luvun alussa jolloin Helena synnytettiin.
Alusta asti oli selvää että säätiö ei yksin pysty peruskorjaamaan Helenaa. Tarvittiin tukea sekä rahoituksessa että puhtaasti asiantuntemuksen alalta. Olemme useasti puhuneet Helenan luomasta hengestä ja tämän projektin aikana saimme lukuisia esimerkkejä tästä.

Peruskorjauksen rahoituksen osalta voidaan sanoa että Opetus-ja kulttuuriministeriön tuki, yhteensä 400 000 euroa, avasi mahdollisuuden toteuttaa korjaus. Kun tähän lisää RAY:n panos noin 675 000 euroa oli suurin osa, 70 %, jo koossa. Kun säätiö onnistui keräämään lopun rahoituksesta yksitysiltä markkinoilta oli peruskorjausksen budjetti koossa. Lausun tässä yhteydessä suuret kiitokset, pääsponsorillemme VACON.lle, ja seuraaville säätiön uusille kumppaneille; WÄRTSILÄ, ÅLANDSBANKEN, FURUNO, TURUN KAUPUNKI JA ACTIV telakka Puolasta. Näiden lisäksi projektia tukivat pienemmällä panoksella SUOMEN NUORISOPURJEHTIJAT JA RAUMAN KAUPUNKI.

Projektin läpiviemisessä tarvittiin myös paljon asiantuntemusta. Merivoimat tukivat hanketta asettamalla inskom Klaus Salkola tukemaan projektia erittelyn ja käytännön tarkastuksien muodossa. Tässä yhteydessä on hyvä sanoa kaunis kiitos Klaus Salkolalle, jonka tuki varmisti peruskorjauksen hyvän lopputuloksen.

Kuunari Helenan peruskorjaus kattoi käytännössä kaiken ei näkyvän, eli tekniikan ja suurin osa näkyvistä pinnoista ja osista. Ohjaamo, eli kansimökki rakennettiin kokonaan uusiksi tällä kertaa vahingosta viisastuneina kevytmetallista. Suurin ulkoinen muutos on kahveli poistuminen. Isopurje on nyt bermuda, eli Helena on entinen Gaff-schooner. Tämä ratkaisu tehtiin mm. turvallisuus syistä.

Helena on nyt valmis jatkamaan hienoa uraansa Suomen Joutsen perinteiden jatkajana. Tähän mennessä on yli 580 000 merimailia takana, ja uudet seikkailut odottavat. Helenaa ei kuormiteta jatkossa entisellä tavalla. Tämä tarkoittaa että joka talvinen vierailu Karibialla ei palaa ohjelmaan. Karibia on toki ohjelmassa edelleen mutta nyt noin 3-vuoden välein.


Stefan Abrahamsson
Toiminnanjohtaja
Helenan peruskorjauksen sopimus allekirjoitetaan. Kuvassa Enoch Witucka / Activ President ja säätiön toiminnanjohtaja Stefan Abrahamsson


Heelna palaa veteen peruskorjauksen jälkeen


Helena tulossa 20-vuotis juhliin Kasnäsiin. Kuva Tuomo Pöntinen

© STAF Suomen Purjelaivasäätiö | Site Engine By Megative Tmi