Nuorten Itämeri-seikkailu Kuunari Helenalla 2023


Itämeren oppeja elämää varten – Seikkailu Amandan kanssa Kuunari Helenalla

Tule tutustumaan nuorisopurjehdukseen Amandan seurassa! Amanda Pitkänen, 20, osallistui Kuunari Helenalla nuorten aikuisten seikkailupurjehdukselle Turusta Kööpenhaminaan kesällä 2023. Seikkailun mahdollistivat nuorisopurjehdustoiminnan osallistumismaksuvapautuksia tukevien yksityisten lahjoitukset. Amandan mukaan purjehduksella parasta oli meren rauha, hyvä porukka, aluksen ohjaaminen ja myrskystä selviäminen. Purjehdukselta sai oppeja ja eväitä myös elämää varten ja tulevaisuudessa Amandan haaveissa siintävätkin uusien maanosien valloitukset, kauppatieteiden opinnot ja ura hyväntekeväisyystyön parissa.

Miten löysit kiinnostuksen seikkailupurjehdukseen ja mikä sai sinut lähtemään nuorten seikkailulle Itämeren halki?

Olin saanut kuulla ihania tarinoita seikkailupurjehduksista, kun moni perheestäni oli käynyt purjehtimassa Kuunari Helenalla ja muilla aluksilla. Olin myös luvannut itselleni, että yritän testata jotain uutta joka vuosi, sillä rakastan haasteiden tuomaa jännitystä ja saavuttamisen tunnetta. Seikkailupurjehdus Kuunari Helenalla osoittautui siis täydelliseksi haasteeksi. Päätin hakea kesän 2023 purjehduksille. Purjehduksen kustannukset kuitenkin askarruttivat, sillä olin jo varhain tottunut huolehtimaan vastuullisesti ja itsenäisesti omasta taloudestani ja hakuaikaan sattui lomautus työstäni. Seikkailusuunnitelmat uhkasivat kariutua. Myönteisenä yllätyksenä kuulin, että Suomen Purjelaivasäätiö tarjoaa osallistumismaksuvapautuksia nuorille. Hain vapautusta ja sain sen. Enää ei ollut syytä olla lähtemättä! Meriseikkailu muiden nuorten kanssa mahdollistui sittenkin.

Millainen oli ensimmäinen vaikutelmasi purjehtimisesta ja miten koit purjehtimisen ensimmäistä kertaa?

Olimme ensimmäisen yön kiinni maissa, mutta aamulla herätessäni olimme jo irrottaneet köydet ja suunnanneet kohti ulappaa. Muistan, kun kiipesin kannelle ja näin aluksen ensimmäistä kertaa liikkeessä. Meri säihkyi auringossa ja vene keinui mukavasti aalloissa.

Jännitin aluksi päällystön tapaamista, sillä mielikuvani merimiehistä ja kapteeneista oli hieman kolea. Mielikuva muuttui matkan aikana ja nelihenkinen päällystö osoittautui todella mukaviksi ja rennoiksi samoin kuin muutkin purjehduskaverit.

Pääsin heti ohjaamaan alusta, mikä tuntui mahtavalta. Jo ensimmäisen päivän aikana, päästyämme avomerelle, iski merisairaus. Yhtäkkiä veneen keikkuminen tuntuikin oksettavalta ja sisällä liikkuminen sai pään pyörälle. Aloin melkein jo katua päätöstäni osallistua. Kahdentoista tunnin jälkeen olo onneksi parani ja päästiin kunnolla purjehduksen syövereihin. Ihastuin purjehtimiseen heti ensi hetkellä ja kaikki jännitykset katosivat ensimmäisten tuntien aikana. Loppujen lopuksi seikkailu oli merisairaudenkin väärti.

Mikä oli jännittävin hetki tai seikkailu purjehduksen aikana?

Yhtenä iltapäivänä avomerellä olimme vahtiryhmäni kanssa kansivahdissa. Katselin merelle tähystäen muita aluksia. Ihailimme kaukaa lähestyviä, valtavia tummia pilviä, kunnes hetken päästä laiva kallistui yhtäkkiä melkein 90 astetta. Kapteeni oli onneksi juuri tullut tarkkailemaan kannelle ja kiirehti ruoriin suoristamaan alusta. Saman tien olimme keskellä kaatosadetta ja salamointia. Ihan kunnon merimyrsky! Kapteeni jakoi napakat ja selkeät käskyt ja ryhdyimme ripeästi ottamaan purjeita alas. Purjeista valui litroittain vettä ja kastuimme hetkessä täysin läpimäriksi, mutta selvisimme myrskystä. Pari lasia oli lentänyt kaapeista ja rikkoutunut, mutta ei sattunut sen suurempia vahinkoja. Tilanne oli todella jännittävä ja tapahtui nopeasti. En ollut ennen nähnyt kapteenia niin totisena. Saimme siis nähdä “all hands on deck” -tilanteen omin silmin.

Minkälaista oppia ja kokemusta sait purjehtimisesta ja merellä oleilusta – liittyen merenkulkuun ja elämään yleisesti?

Merivahdissa opimme ohjaamaan alusta ruorissa ja lukemaan mittareita, jotka kertoivat aluksen nopeudesta ja suunnasta, tuulen nopeudesta ja suunnasta ja muista tärkeistä jutuista. Kun emme olleet ruorissa, saimme tarkkailla muita aluksia kiikareilla, tutkia karttaa ja karttamerkkejä ja nostaa ja laskea eri purjeita. Saimme itse testata kaikkia köysiä ja vinssejä, jotta ymmärsimme, mitä ne tekevät ja mihin ne vaikuttavat. Opin myös eri solmuja ja laivasanastoa kuten styyrpuuri, paapuuri, meisseli ja flaikkari.

Lempparihommani oli laivan ohjaaminen ruorissa, sillä en ollut ennen ohjannut mitään niin suurta. Ruorissa sain olla osa merta ja oppia ymmärtämään meren ja tuulen liikkeitä.

Stand by -vahdissa taas teimme ruokaa, siivosimme ja olimme valmiina auttamaan merivahtia tarvittaessa. Ruoanlaittokin oli oma kokemuksensa, sillä en ollut ikinä ennen tehnyt ruokaa yli 20 hengelle, puhumattakaan keinuvassa laivassa. Välillä kattilat keikkuivat ja liukuivat pöydillä edestakaisin ja välillä sai tottua seisomaan 60 asteen kulmassa.

Koko päällystö osallistui meidän oppilaiden opettamiseen ja he kertoivat myös myös mahtavia tarinoita ja oppeja urastaan merellä. Opin myös paljon muilta oppilailta, joita oli tullut eri puolilta Suomea. Elimme kymmenen päivää tiiviisti aluksella, joten tulimme kaikkien kanssa todella läheisiksi. Matkalla sai myös oppia nauttimaan ihan vain oleilusta ja merelle tuijottamisesta, sillä nettiyhteys ei aina yltänyt merelle asti.

Mitä neuvoja antaisit muille nuorille, jotka harkitsevat seikkailupurjehdukselle osallistumista?

Todellakin kannattaa uskaltaa osallistua! Kokemus on ainutlaatuinen ja sitä et tule katumaan.

Jos raha-asiat huolettavat, kannattaa hakea Suomen Purjelaivasäätiöltä osallistumismaksuvapautusta. Niitä myönnetään nuorille hakemusten perusteella harkinnanvaraisesti ja varat niihin tulevat lahjoituksina nuorisopurjehdustyötä tukevilta yksityishenkilöiltä. Itse purjehduksella ei tule käytettyä paljoa rahaa, sillä hintaan kuuluu jokapäiväiset ruokailut ja tietenkin punkka, missä nukkua. Omaa rahaa voi varata mukaan haluamansa määrän maissa käyntejä varten.

Seikkailupurjehdus on mahdollisuus oppia purjehduksesta ja tiimityöstä. Purjehduksilla käy kaikenlaista porukkaa: osa on purjehtinut koko elämänsä ja osa ei ikinä. Siitä huolimatta kaikki tarvittava opetetaan reissun aikana, joten ei tarvitse pelätä sitä, ettei osaa alussa mitään. Oppimista auttaa sekin, että alus on täynnä erilaisia oppaita purjehtimisesta ja seinillä roikkuu tekstitettyjä kuvia laivan osista.

Kokenut päällystö ja oppilaat muodostavat yhtenäisen miehistön. Pääosin oppilaat ohjaavat alusta ja tekevät kaikki hommat, mutta päällystö on koko ajan mukana auttamassa ja ohjaamassa toimintaa.

Purjehdustaidon lisäksi seikkailu tarjoaa myös sosiaalista virikettä, uusia maisemia ja mahdollisuuden rentoutua meritunnelmissa. Erityisesti nuorille kohdistetut purjehdukset antavat mahdollisuuden tavata oman ikäisiä kavereita ja saada uusia tuttavia. Purjehduksella voi unohtaa arjen huolet, sillä siellä ollaan keskellä merta ja suurin osa ajasta ilman nettiä. Myös tarkka työvuorojako ja säännöllinen ruokailu tekee hyvää ihmiselle. Purjehduksella näkee reitistä riippuen myös eri saaria ja satamia. Pysähdysten määrä riippuu kuitenkin meren ja tuulen liikkeistä.

Purjehdukselle valmistautumisessa on avuksi pakkausvinkkilistat. Mukaan ei kannata pakata liikaa tavaraa, sillä tilaa ei ole kauheasti. Tärkeimpiä ovat lämpimät vaatekerrokset ja vastaanottava asenne. Ulkomerellä on yllättävän kylmä myös keskellä kesää, mutta rannikon tuntumassa ja lähempänä satamia on lämpimämpää. Alukselta löytyy oppilaiden käyttöön tuulelta ja vedeltä suojaavat päällysvaatteet, joten niitä ei tarvitse raahata itse.

Kokemus on todella mahtava ja et tule katumaan sitä. Jos purjehtiminen ei sitten olekaan sinun juttusi, olet joka tapauksessa oppinut jotain uutta ja kerännyt rohkeutta uudenlaisia haasteita varten. Voisin veikata, että kerran kokeiltuasi tulet ikävöimään aina takaisin merelle. Itse näin reissun jälkeen unia purjehtimisesta varmaan kolme kuukautta putkeen! Aion kyllä mennä vielä uudestaan!

Teksti: Sanna Laakkonen (haastattelija) ja Amanda Pitkänen (haastateltava)
Julkaistu: 03/2024, editoitu 04/2024

Amanda istuu Kuunari Helenan pukspröötin päällä
Amanda Kuunari Helenan pukspröötin päällä Nuorten aikuisten seikkailupurjehduksella. (Kuva: Amandan purjehdusalbumi, kuvaajana purjehduskaveri nuorten seikkailupurjehduksella, 2023)

Kuunari Helena purjehtimassa merellä täysissä purjeissa, kuvattuna pukspröötin päältä
Kuunari Helena kiitää Itämeren halki täysissä purjeissa. (Kuva: Amanda Pitkänen, 2023)

Amanda Kuunari Helenan ruorissa.
Amanda Kuunari Helenan ruorissa. (Kuva: Amandan purjehdusalbumi, kuvaajana purjehduskaveri nuorten seikkailupurjehduksella, 2023)
Oletko kiinnostunut nuorisopurjehdusten tukemisesta tai purjehduksille osallistumisesta? Tule mukaan Suomen Purjelaivasäätiön toimintaan!

Ilmoittaudu mukaan purjehduksille! Tsekkaa Helenan sekä Vahinen purjehdukset kesälle 2024!

Hae nuorille tarkoitettua osallistumismaksuvapautusta täyttämällä hakemus.

Tue nuorten mahdollisuutta osallistua purjehduksille tekemällä lahjoitus!