Usein kysytyt kysymykset

Alla purjehduksistamme usein kysyttyjä kysymyksiä: toivottavasti löydät omaa mieltäsi vaivaavaan kysymykseen vastauksen alta! Ellet, ole yhteydessä toimistoon - autamme mielellämme!


PURJEHDUKSEN VARAAMINEN, VAKUUTUKSET, MAKSAMINEN


Mitä tarkoittaa legi?

Legi tarkoittaa matkaa paikasta A paikkaan B tietyn ajanjakson sisällä. Kaikki myynnissä olevat purjehduksemme ovat legejä.

Milloin legi alkaa ja loppuu?

Legi alkaa varausjärjestelmässä ilmoitettuna päivänä klo 15 ja päättyy ilmoitettuna päättymispäivänä klo 12, ellei muuta ilmoiteta. Esimerkiksi Vahinen legi Benalmadena – Las Palmas 25.10.-7.11.2021 alkaa Benalmadenasta 25.10. klo 15 ja päättyy Las Palmasiin 7.11. klo 12. Tuon ajanjakson osallistuja voi olla, purjehtia ja yöpyä aluksella, vaikka päätössatamaan saavuttaisiin aikaisemmin tai vaikka lähtö Benalmadenasta ei tapahtuisi legin ensimmäisenä päivänä.

Voinko alustavasti varata legin ja palata myöhemmin asiaan?

Tämä ei valitettavasti ole mahdollista: kaikki varaukset ovat sitovia ja tehdään varausjärjestelmän kautta.

Mitä vakuutusyhtiötä suosittelette?

Emme suosittele mitään tiettyä vakuutusyhtiötä. Vakuutusta ostaessasi varmistathan, että se kattaa avomeripurjehduksen, mikäli legisi avomeripurjehdusta sisältää.

Milloin ja miten purjehdus maksetaan?

Purjehduksesta tulee lasku sähköpostitse noin 2-3 viikkoa ennen purjehdusta osoitteesta ”noreply@fivaldi.fi”. Purjehdus maksetaan yhdessä erässä. Varauksen yhteydessä ei siis vielä makseta mitään!

Mitä purjehduksen osallistumismaksu sisältää?

Se, mitä purjehdus sisältää ja ei sisällä on eritelty varaus- ja peruutusehdoissa.

Mikä purjehdus sopii ensikertalaiselle/ onko x-legissä tarpeeksi haastetta kokeneelle purjehtijalle?

Purjehduksen ”helppous” tai ”haastavuus” muodostuu monesta tekijästä: sääolosuhteista, legin pituudesta, ryhmän koosta ja kokoonpanosta, henkilökohtaisista toiveista ja peloista – vain muutamia mainitaksemme. Lähtökohtaisesti kaikkiin purjehduksiimme tulee suhtautua seikkailuna ja kaikille purjehduksille voi tulla mukaan purjehduskokemukseen katsomatta. Väitämme, että jokaisella purjehduksella kaikki oppivat jotain uutta joko purjehduksesta, aluksista, merenkulusta, itsestään, omista rajoistaan, muista ihmisistä. Käytännössä kaikilla purjehduksillamme onkin mukana sekä ensikertalaisia tai hyvin vähän purjehtineita ihmisiä että kokeneempia purjehtijoita.

Sääolosuhteet ovat iso tekijä siinä, kuinka purjehduksen haastavuus koetaan. Tässä on kuitenkin suuria henkilökohtaisia eroja: toinen kokee saaristopurjehduksen haastavaksi kesäiseen vastatuuleen purjehdittaessa, toinen ei ole moksiskaan kovemmissakaan syystuulissa aavalla Itämerellä. Mikäli purjehduksen ”haastavuus” mietityttää paljon, kannattaa soittaa toimistoon ja kertoa omista lähtökohdistaan tarkemmin.
Yleisellä tasolla eri tyyppisiä purjehduksiamme on eritelty täällä.

Mitä, jos joudun peruuttamaan osallistumiseni purjehdukselle?

Varaus- ja peruutusehdot löydät täältä.

Mistä tiedän, että varaukseni on mennyt läpi?

Saat varausvahvistuksen sähköpostitse heti varaamisen jälkeen. Toisinaan se saattaa filttereistä johtuen mennä roskapostiin - tarkistathan myös sen. Ellei vahvistusta tule sähköpostiisi, varaus ei ole mennyt läpi. Useimmissa tapauksissa syynä on se, että varauspolkua ei ole tehty ihan loppuun asti eli viimeinen vahvistuspainike on jäänyt klikkaamatta. Mikäli olet huolellisesti klikkaillut koko varauspolun läpi, ruudulle on tullut ilmoitus, että varaus on ok ja vahvistus on lähtenyt sähköpostiisi, mutta sähköpostistasi vahvistusta ei kuitenkaan löydy, olethan suoraan yhteydessä toimistoon.

Toteutuuko purjehdus varmasti?

Käytännössä on todella harvinaista, että purjehdus perutaan. Syitä peruutukselle voi olla poikkeukselliset tilanteet, kuten alusrikko tai legin vähäinen osallistujamäärä. Lisää purjehduksen peruuttamisesta voi lukea varaus- ja peruutusehdoista. Äkillisistä ja/tai pakottavista syistä purjehduksen reittiä tai aikataulua voidaan muuttaa. Pyrimme aina kuitenkin siihen, että lähtö- ja päätössatamiin tai -ajankohtiin ei tulisi muutoksia.


PURJEHDUKSEEN VALMISTAUTUMINEN, MATKAT SATAMIIN


Varasin paikan purjehdukselle. Mistä ja milloin saan lisäinfoa purjehdusta koskien?

Kaikille lähetetään legiä koskeva infopaketti noin 1,5kk ennen purjehduksen alkua sähköpostitse. Purjehduksen vapaaehtoinen päällystö myös kokoaa lähtevän ryhmän yhteiseen WhatsApp-/tai sähköpostirinkiin ennen lähtöä, jossa aloitetaan tutustuminen ja yhteinen valmistautuminen purjehdukselle. Kaikissa kysymyksissä voi toki aina olla yhteydessä stafinfo@staf.fi

Milloin minun kannattaa saapua lähtösatamaan tai varata lentoja päätössatamasta kotiin?

Alukselle voi saapua legin ensimmäisenä päivänä klo 15 lähtien ja legi päättyy ilmoitettuna viimeisenä päivänä klo 12. Lentoja tai majoitusta kohteissa kannattaa suunnitella noiden ajankohtien ulkopuolelle.
Kukin osallistuja suunnittelee oman matkansa lähtösatamaan ja päätössatamasta kotiin itse. Tyylejä on monia: jotkut haluavat toipua lennoista kohteissa 1-2 päivää, jotkut saapuvat suoraan alukselle legin ensimmäisenä päivänä. Sama homma legin päätyttyä: jotkut suuntaavat suoraan lentokentälle, jotkut jatkavat reissaamista muulla tavoin. Meidän puolestamme kaikki vaihtoehdot ovat ok, kunhan saapuu alukselle sovittuna aloitusajankohtana.

Lentoni saapuu edellisenä päivänä kohteeseen, voinko tulla alukselle päivää aikaisemmin tai tuoda tavaroitani valmiiksi sinne odottamaan?

Valitettavasti tämä ei ole mahdollista. Aluksella saattaa olla vielä edellinen ryhmä paikalla, ja heillä tulee olla rauha päättää purjehduksensa yhdessä. Alukselle ei myöskään voi tuoda omia tavaroita säilöön ennen purjehdusta eikä jättää niitä säilöön purjehduksen jälkeen. Usein satamissa tai niiden läheisyydessä olevissa hotelleissa on tavaransäilytyspalveluita saatavilla.

Mitä lentoyhtiöitä/lentoyhteyksiä suosittelette?

Emme ota kantaa siihen, kuinka osallistujat hoitavat matkansa lähtösatamiin tai päätössatamista kotiin. Lentojen etsimiseen on olemassa useita hyviä hakukoneita, kuten Momondo, Skyscanner, Cheapflights, Edreams ja monia muita; lentoyhtiöiden omia sivuja unohtamatta. Maitse matkaavilla apuna voi toimia esimerkiksi Rome2Rio-palvelu ja Googlen reittiopas.

Mitä hotelleja tai muuta majoitusta kohteessa "x" suosittelette?

Emme toimijana ota kantaa tai suosittele mitään tiettyjä hotelleja lähtö- tai päätössatamakaupungeissa. Vinkkejä majoituksista voi toki vapaasti kysellä ja vaihtaa muiden lähtijöiden kanssa yhteisessä WhatsApp-ryhmässä tai sähköpostiringissä.

Mitä pakkaan mukaan?

Alla ohjeellinen pakkauslista, joka toimii hyvänä pohjana mille tahansa purjehduksistamme. Huomaathan, että satamissa on usein pyykinpesumahdollisuus.

Vaatteet ja kengät:

• alusvaatteet
• sukat + villasukat yöksi
• leggingsit/pitkät kalsarit tms
• sortsit/hame jos on lämmintä
• pitkät housut, esim verkkarit tai retkeilyhousut
• villapaita/lämmin huppari/kevyt untuvaliivi
• lyhythihainen paita (T-paita/toppi/aluspaita)
• pitkähihainen paita (esim. kevyt huppari, kevyt paita auringon suojaksi)
• uima-asu
• pipo/puffihuivi/lippis
• Lämpimät sormikkaat ja/tai purjehdushanskat. Vaihtoehto purjehdushanskoille on pitävät työhanskat, joita voi ostaa supermarketeista.
• kumisaappaat/purjehdussaappaat tai muut vedenpitävät/helposti kuivuvat kengät sateen varalle. Vedenpitävät vaelluskengät eivät ole soveliaat purjehdukselle.
• hyvät kävelykengät. Saarissa on polkuja, kallioita ja korkeuseroja
• flipflopit/muut suihkukäynteihin sopivat kevyet kengät

Pyyhkeet ja nukkuminen:

• pieni pyyhe (esim. käsipyyhe, retkipyyhe tms. EI kannata ottaa froteepyyhettä!)
• makuupussi. Huom! Aluksissa on lämmitys.
• tyynyliina ja aluslakana

Pesuaineet, lääkkeet yms:

• henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet ja pesuaineet pienissä pulloissa/palasaippuan muodossa
• korvatulpat
• omat lääkkeet, myös särkylääkkeet (ulkomaille mentäessä reseptilääkkeistä kannattaa ottaa reseptit mukaan)
• kasvomaskit maissa käymistä varten

Muut hyödylliset tarvikkeet:

• otsalamppu tai jos sellaista ei ole, taskulamppu. Iltaisin ja öisin on pimeää.
• kuulokkeet ja musiikkia/podcasteja offline-listoille ladattuna
• varavirtalähde nimikoituna (latauspistokkeet usein ruuhkaisia aluksilla)
• aurinkolasit ja aurinkorasva
• oma, kestävä ja nimikoitu juomapullo
• riippumatto, jos haluat nukkua satamissa yöllä kannella
• pieni määrä käteistä rahaa: maailmalla käteinen on laajalti käytössä ja Suomenkin saaristossa usein maksukorttiyhteydet pätkivät tai ovat hetkellisesti poikki

Näitä älä pakkaa:

• mitään rahassa arvokasta tavaraa – kaiuttimia, kameroita, läppäreitä, padeja, koruja
• mitään tunnearvokasta tavaraa, jonka katoamisesta et selviä
• laastareita, desinfiointiaineita, pinsettejä tai muuta ensiaputarviketta: löytyy alukselta
• paukkuliivejä, löytyy alukselta

Helenalla löytyy purjehdusasut (takki ja haalarit) lainattavaksi, joten omat kuorivaatteet/sadevaatteet tarvitaan lähinnä maissa käyntiä varten (purjehdusasuissa ei voi mennä tutustumaan saareen/kaupunkiin).

Vahinella purjehtijoille suosittelemme omien purjehdusasujen/vedenpitävien vaatteiden ottamista mukaan (sadevaatteet/kuorihousut ja -takki).

Huomioithan, että säilytystilat ovat erittäin rajalliset. Älä pakkaa tavaroitasi kovakantiseen matkalaukkuun: iso putkikassi, reppu tai rinkka ovat parempi vaihtoehto. Suosi vaatteissa ja varusteissa monikäyttöisiä vaihtoehtoja ja haasta itsesi pakkaamaan tavarat tiiviisti ja kevyesti!

Minkälaista porukkaa purjehdukselle tulee mukaan?

Tähän kysymykseen on iloisen mahdotonta vastata. Aikuisille tarkoitetuilla seikkailupurjehduksilla ikähaitari voi helposti olla 18-60 vuotta, tyypillisesti mukana on sekä naisia että miehiä, osalla paljon purjehduskokemusta ja osalla ei yhtään. Ihmiset tulevat mukaan eri puolilta Suomea, joskus mukana on myös muualla kuin Suomessa asuvia ihmisiä. Tällöin komentokielenä käytetään suomen lisäksi englantia tai ruotsia riippuen osallistujien kielestä.

Onko mahdollista tutustua muihin lähtijöihin ennen purjehdusta?

Purjehduksen vapaaehtoiset kokoavat lähtevän porukan yhteiseen Whatsapp-ryhmään/sähköpostirinkiin viimeistään noin 2vkoa- 1 kk ennen lähtöä. Ryhmässä voi aloittaa tutustumisen ja valmistautumisen purjehdukseen yhdessä, sopia mahdollisista yhteiskuljetuksista jne.


PURJEHDUKSELLA

Olen vegaani, onko tämä purjehduksella ongelma?

Purjehduksillamme pystytään huomioimaan kasvissyöjät, vegaanit, gluteenittomat, laktoosittomat yms yleisimmät ruokavaliot ongelmitta. Mikäli sinulla on vaikea keliakia tai allergia, joka vaatii turvallisuussyistä Epipenin mukaan, ilmoitathan siitä etukäteen.

Ymmärräthän myös, että aluksillamme kokataan isoille ryhmille ja ruokaa valmistavat purjehtijat itse, joten ruokalistat suunnitellaan yksinkertaisuusperiaatteen mukaan. Ruokatoiveita ja mieltymyksiä emme valitettavasti pysty huomioimaan, mutta varmasti sopivaa syötävää löytyy kaikille koko purjehduksen ajaksi.

Miten Helenalla/Vahinella nukutaan?

Kummallakin aluksella nukutaan jaetuissa hyteissä. Helenalla on 4 kpl max 6 hlön hyttiä ja Vahinella on 3 kpl 2-4 hlön hyttiä ja pari punkkaa messin laidalla.
Helenan sisätiloista saa hyvän yleiskuvan tämän videon kautta.